Kontaktlinsdesign

Många linsdesigner är tillgängliga för att korrigera olika typer av synfel:

Sfäriska linser är den typiska, rundade designen av kontaktlinser som kan korrigera närsynthet eller översynthet (långsynthet).

Bifokala kontaktlinser innehåller olika zoner för när och fjärran vision att korrigera ålderssyn.
Bifokala kontaktlinser är utformade för att ge god syn till människor som har ett tillstånd som kallas presbyopi.
Huvudtecken på att du utvecklar presbyopi är att du behöver för att hålla menyer, tidningar och annat material att läsa längre från dina ögon för att se det klart.
Bifokala kontaktlinser finns i både mjuka material och styva gaspermeabla (GP) material. Vissa kan bäras på en engångsbasis . Det innebär att du har bekvämligheten med att kasta linserna ut med bestämda intervall (även dagligen, i vissa fall) och ersätta dem med nya och fräscha linser.
Flera linstillverkare erbjuder multifokala linser tillverkade av silikonhydrogel material. Dessa linser tillåter betydligt mer syre till hornhinnan än vanliga mjuka linser för mer komfort och är tillgängliga för både dagligt slitage och förlängd användning.
Märken av multifokal silikon hydrogel kontakter inkluderar Acuvue Oasys för ålderssynthet (Vistakon), Air Optix Aqua Multi (Ciba Vision), Biofinity Multifocal (Cooper) och Purevision Multi-Focal (Bausch + Lomb).

Orthokeratologylinser är speciellt utformad för att omforma hornhinnan under sömnen, vilket ger objektivet fria dagtid slitage.
Orthokeratology (orto-k) är montering av specialdesignade gaspermeabla linser som du bär över en natt. Medan du sover omformar linserna försiktigt den främre ytan av ögat (hornhinnan) så att du kan se klart följande dag efter att du har tagit bort linserna när du vaknar.
Ortho-k linser är föreskrivna för två syften:
För att korrigera brytningsfel (främst närsynthet, men även astigmatism och översynthet). I vissa fall kan också orto-k används för att korrigera ålderssynthet.
För att bromsa utvecklingen av barndomen närsynthet.
Ortho-k linser kallas också ”hornhinnan omformning kontaktlinser” eller ”över natten kontaktlinser för att korrigera eller styra närsynthet.”
Ett specifikt märke av orto-k linser och passande teknik är Bausch + Lomb Vision Shaping Treatment (VST). Men orto-k kan på ett säkert och framgångsrikt utfört med andra gaspermeabla (GP) linser och hornhinnan omforma passningstekniker.
Endast mycket ”andas” GP linser som har FDA godkänt för natten slitage bör användas för orthokeratology.

Toriska linser korrigerar för astigmatism, liksom för närsynthet och översynthet.
Ett öga med astigmatism har olika grad av närsynthet eller översynthet i olika meridianer i ögat. En torisk kontaktlins har en speciell utformning för att noggrant korrekt syn i alla meridianer i ögat genom att rikta det lämpliga linsstyrka framför varje meridian.
För att åstadkomma dessa toriska kontaktlinser för astigmatism har två egenskaper som skiljer dem från vanliga (”sfäriska”) kontaktlinser som korrigerar endast närsynthet eller översynthet:
Olika krafter i olika meridianer i linsen.
En mekanism som gör det möjligt för linsen att rotera till rätt position så att strömmeridianer på linsen riktas in mot lämpliga meridianer i ögat för klar syn.
Toriska mönster finns i både mjuka kontaktlinser och styva gaspermeabla (RGP eller GP) kontaktlinser. Men generellt, när man pratar om toriska linser, de beskriver toriska mjuka linser, som är mycket vanligare än toriska GP linser.

Samtliga av dessa linser kan skräddarsys för ögon. Många andra extralinsmönster finns. Typiskt för dessa är mindre vanliga och tillverkas för att användas i speciella situationer, till exempel korrigera för keratokonus.